Voorjaar!

Het is eind maart en het voorjaar is weer echt begonnen! Ook hier rondom Hardenberg komen de planten weer tot leven, en is het tijd voor de voorjaarsbeurt. Bij alle vaste planten kunnen de dode delen van afgelopen groeiseizoen worden afgeknipt. Ook kun je de borders harken, of juist de bladeren laten liggen. Vandaag heb ik bij een klant de border weer voorjaarsklaar gemaakt. De grote bossen op de eerste foto zijn Asters, deze zijn nu teruggeknipt en het dode materiaal is eruit geharkt. Zo kunnen de planten weer mooi uitlopen.

De uitgebloeide planten van afgelopen groeiseizoen
De uitgebloeide planten van afgelopen groeiseizoen
De planten afgeknipt en de border uitgeharkt. Zo kunnen de asters weer snel uitlopen.
De planten afgeknipt en de border uitgeharkt. Zo kunnen de asters weer snel uitlopen.
Een foto van wat verder weg. Het deel achter de pergola heeft de voorjaarsbeurt gehad, nu verder met het deel rechts op de foto
Een foto van wat verder weg. Het deel achter de pergola heeft de voorjaarsbeurt gehad, nu verder met het deel rechts op de foto.

De buxusbollen en de klimop zijn in het najaar gesnoeid en nog niet begonnen met groeien. Deze zullen bij het volgende grote onderhoud aan de beurt komen. Deze klant houdt van een wat robuuste, ruigere tuin. Daarom hoeft niet al het blad uit de border. Dit is ook goed voor de kleine beestjes in de tuin.