Slapende knoppen en schoffelen

Ook in deze tuin is te zien dat het voorjaar begonnen is. Afgelopen jaar heb ik geholpen met wat zaagwerk. Later is het gras ingezaaid en de border aangelegd door een hoveniersbedrijf. Daarbij is de Meidoorn op de foto afgezet tot op de grond. Gelukkig komt in het voorjaar de sapstroom op gang en lopen er slapende knoppen uit.

IMG_20160326_103314502
Meidoornstruik in het voorjaar. Deze slapende knoppen lopen uit en maken de nieuwe struik.

Het is een goed idee om rond deze tijd de border te schoffelen. Als er veel blad ligt is het handig om dit eerst weg te harken. In deze border heb ik eerst geschoffeld en toen met een grove hark het onkruid in de singel geharkt.

Schoffelen en uitharken helpt het onkruid te onderdrukken. Zo heeft de beplanting geen concurrentie en kan het regen goed in de grond komen.
Schoffelen en uitharken helpt het onkruid te onderdrukken. Zo heeft de beplanting geen concurrentie en kan de regen goed in de grond komen.

Pas wel op dat je tijdens het schoffelen de beplanting niet raakt. Trek rondom de plant het onkruid met de hand eruit. Met een scherpe schoffel en een hark die wel het onkruid maar geen grond meetrekt werk je het fijnst en het snelst.

Behalve tegen het onkruid helpt schoffelen ook om de grond los te maken. Zo kan regen goed de wortels van de beplanting bereiken.
Behalve tegen het onkruid helpt schoffelen ook om de grond los te maken. Zo kan regen goed de wortels van de beplanting bereiken.